Werkt een platenspeler met Sonos of HEOS?

Als het aankomt op streaming, is in de Hifi-wereld een wedloop gaande tussen Sonos en HEOS van Denon. Beide streaming systemen proberen elkaar te overtreffen en pretenderen tevens de beste te zijn. Leuk en aardig allemaal, maar voor vinylliefhebbers telt alleen de vraag: kunnen Sonos en HEOS by Denon ook overweg met een platenspeler? Omdat Hificorner.nl deze vraag regelmatig gesteld krijgt, is het tijd om met een antwoord te komen.

Voorversterker en lijningang

Een platenspeler kan overweg met een Sonos of HEOS-systeem. Om een draaitafel aan te sluiten op één van beide streaming systemen is in ieder geval een voorversterker (ingebouwd of los) nodig, die het zachte signaal een boost geeft zodat de luidspreker er ook mee uit de voeten kan. Zonder voorversterker is het geluid te zacht om weergegeven te worden. Bovendien moet het Sonos- of HEOS-apparaat beschikken over een analoge 3,5 mm lijn-ingang. Daar zit gelijk een verschil: bij Sonos beschikt de Play:5 (generatie 1 en 2), de Connect en de Connect:AMP over een lijningang, terwijl Denon alle HEOS-apparatuur heeft uitgerust met een lijningang.

Overigens is het belangrijk om te weten dat de lijningang op de Play:5 (generatie 2) en de Connect:AMP is uitgeschakeld wanneer deze spelers als surroundspeakers gebruikt worden met de Playbar.

Verloop van RCA naar 3,5 mm

Dan is er nog een obstakel. De meeste platenspelers beschikken over een vaste RCA-uitgang. Nu beschikken de Sonos Connect en Connect:AMP en HEOS Wireless Link en AMP Wireless Amplifier over een tulp-ingang, maar dat geldt niet voor de actieve speakers. De speakers (met uitzondering van de Sonos Play:3 en Play:1) beschikken namelijk over een analoge 3,5 mm-ingang. Om een platenspeler rechtstreeks op een Sonos- of HEOS-speaker aan te sluiten, is een verloopstekker nodig (RCA to 3,5 mm mini-jack).

Streamen naar diverse luidsprekers

Staan de Sonos Play:3 en Play:1 dan helemaal buitenspel? Nee, dat niet. Deze draadloze luidsprekers kunnen het geluid van een platenspeler afspelen, maar dienen daarvoor wel aangestuurd te worden door een Connect of Connect:AMP. Dat is tegelijk het grote voordeel van de Sonos Connect, Connect:AMP en HEOS Wireless Link en AMP Wireless Amplifier. Deze apparaten zijn in staat om het binnenkomende signaal van de platenspeler te versterken en te streamen naar meerdere luidsprekers (ook speakers die bekabeld zijn aangesloten op een draadloze Sonos- of HEOS versterker). Dat houdt in dat u het geluid van een platenspeler naar verschillende luidsprekers kunt streamen.

Pro-Ject Essential II Digital

Dan vragen we nog een moment voor de draaitafel Pro-Ject Essential II Digital. De naam verraadt het al: deze platenspeler beschikt over een digitale aansluiting en kan op de optische digitale ingang van een Sonos- en HEOS versterker aangesloten worden. De Essential II is bij uitstek geschikt voor ondersteuning met Sonos of HEOS. Nu zou u denken dat de Essential II Digital ook werkt in combinatie met de Sonos Playbar, maar dat is niet zo. Dat is omdat Playbar alleen overweg kan met 16-bit formaten, terwijl de platenspeler bestanden in 24-bit/96kHz doorgeeft.

Nu de opstelling staat, is het een kwestie van spelen met de instellingen. Dus om de vraag ‘kunnen Sonos en HEOS by Denon ook overweg met een platenspeler?’ te beantwoorden: Ja.