Subwoofer: De beste subwoofers van 2023 op een rij


Niet iedereen is zo favoriet van een subwoofer. Dat heeft alles te maken met dat de naam subwoofer meteen een soort van asociale associatie opwekt bij mensen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de harde beats die worden afgespeeld bijvoorbeeld uit auto’s. Maar tijdens een goed feestje is een lekkere bass natuurlijk het beste. Ook tijdens het kijken van een goede film kan een sub ervoor zorgen dat jij nog meer wordt meegezogen in de film. Wij hebben in dit artikel de 6 beste subwoofers op een rij gezet. Want we moeten die vervelende associatie weghalen bij mensen en ervoor zorgen dat iedereen weer van een gezonde portie bass uit de subwoofer gaat houden. 

De 6 beste subwoofers 

Nu we het internet hebben is de keuze natuurlijk reuze. Vooral op gebied van muziek en geluid en allerlei andere elektronische apparaten zijn er veel verschillende keuzes die je kan maken. Wij hebben daarom de beste subwoofers op een rij gezet. Maar schrik niet een goede subwoofer kan toch nog behoorlijk wat geld kosten. Misschien meer dan dat jij op voorhand had verwacht. 

Bowers & Wilkins ASW608 Actieve Subwoofer 

Wist je dat ze in geluidsstudio’s ook gebruik maken van subwoofers? En dit zijn zeker niet de minste. Deze subwoofer van Bowers en Wilkins vind je dan ook terug in de meest professionele geluidsstudio’s ter wereld. Het zijn namelijk vrij compacte modellen, maar ze weten je wel uit je woonkamer te blazen in dit geval uit de studie. Het compact design zorgt er toch voor dat de keuze al snel is gemaakt voor een model van Bowers en Wilkens. Je wil hem daarom ook wel in je eigen woonkamer hebben staan vooral wanneer je een goede film op zet. 

Wanneer je een goede subwoofer in huis haalt kan je ook de bass afstellen. Dit betekent dat je de bass kan instellen hoe je maar wil. Als jij een flink krachtige bass wil die ze 100 meter verder nog horen dan kan je ervoor kiezen om hem lekker hoog te zetten. Maar je kan hem ook instellen op de muziek die je luistert. Denk aan klassieke muziek hierin zit soms bass verwerkt, maar dit is zeker niet altijd zo. Je kan hem dus lekker afstellen hoe je maar wil en wat het beste past bij de muziek die je op dat moment luistert. De digitale versterker die doet er nog een schepje bovenop om het helemaal af te maken. 

Ben jij benieuwd naar de Bowers en Wilkins ASW608 Actieve subwoofer? Kijk dan hier

Cambridge Audio Minx X201 Actieve Subwoofer 

Je bent opzoek naar goed geluid. Bijna zo goed dat je zou denken dat het ontworpen is door de muziekmakers zelf. Met deze Cambridge subwoofer ben je dan aan het juiste adres. Dit is één van de kleinste subwoofers ter wereld, maar daar merk je in de praktijk weinig van. Hij kan je namelijk helemaal wegblazen met een enorm geluid. De bass zelf is erg warm en heerlijk rijk aan geluid. Het is geweldig om mee in een slaapkamer of een woonkamer een goede film te kijken. Ze hebben wij Cambridge een heel serie van de Minx modellen. Waar ze vooral dus bekend op zijn is hun formaat in vergelijking met veel andere subwoofers op de markt tegenwoordig. 

Doet dit wat af aan het geluid? Nee, zeker niet! Zo kan je met een paar knoppen het volume hoger en lager zetten en je kan alles instellen wat je maar wil instellen. Wanneer jij hem even niet aan hebt staan schakelt die vanzelf uit. Daarnaast is dit toch wel een beetje de nieuwe generatie wanneer het gaat om de speakers. Zo gingen we van grote subwoofers naar de kleinste ter wereld en merk je daar dus niets van in de muziekbeleving. 

Ben jij benieuwd naar de Cambridge Audio Minx X201 Actieve Subwoofer? Kijk dan hier 

Fenton SHFS08B Actieve subwoofer

Je hebt niks geks nodig bij deze subwoofer. Dit is namelijk een actieve subwoofer. Dat betekent dus dat je geen versterker nodig hebt. In veel gevallen heb je een extra versterker nodig om een subwoofer te laten spelen, maar dat is hier dus niet het geval. Je kan signaal binnen laten komen bij deze subwoofer in de vorm van muziek. Wanneer hij niks ontvangt zegt hij van zichzelf: ‘ik ga nu maar even slapen’. Hierdoor bespaar jij enorm veel geld. Een subwoofer kost namelijk behoorlijk wat extra energie. Deze subwoofer is nog om een andere reden goed. Hij is perfect in samenwerking met andere speakers. Zo kan je hem helemaal van top tot teen strak en mooi gelijk laten lopen. 

Qua instellingen heeft deze subwoofer alles in huis wat je mag verwachten van een subwoofer. Zo is hij voorzien van een goede basweergave, maar ook kan je hogere bastonen aan laten slaan. Dat is iets dat zeker niet alle subwoofers in huis hebben. 

Ben jij benieuwd naar de Fenton SHFS08B Actieve subwoofer? Kijk dan hier

Harman Kardon Citation Sub S Subwoofer 

In deze lijst zijn we nu aangekomen bij de duurste subwoofer. Maar wat betekent die prijs nu eigenlijk. Hij staat niet boven aan de lijst, en dat heeft vooral te maken met de prijs. Zo vinden wij hem erg goed, en is hij misschien wel de beste uit de klas. Maar door de prijs zijn er toch veel mensen die liever niet kiezen voor deze subwoofer. Al zijn er veel voordelen. Zo heeft hij mooie looks in vergelijking met veel andere subwoofers. Ook is hij voorzien van een vuilafstotende werking waardoor je niet hoeft op te passen of bang hoeft te zijn dat hij ineens stuk is. 

Wat een groot voordeel is van deze subwoofer: Hij heeft een aantal softwaresystemen die ervoor zorgen dat hij altijd prachtig geluid laat klinken. Dit is iets unieks, hij werkt een beetje als een computer. Na een paar updates klinkt hij nog beter. Daarnaast kan je hem draadloos laten verbinden met je tv of met een andere speaker set van Harman Kardon. Daarmee weet je zeker dat je de juiste instellingen hebt. 

Ben je benieuwd naar de Harman Kardon Citation Sub S Subwoofer? Kijk dan hier

KEF KC6

Wanneer het gaat over subwoofers zien we toch dat de grote merken al snel worden verslagen. Dit komt omdat zij zich vaak niet richten op bass alleen. Er wordt bij dit soort merken meer gericht op een breed publiek. Wil je daarom een goed subwoofer dan zal je toch echt buiten de gebaande paden moeten stappen. De KEF KC62 subwoofer is één van de beste in zijn soort. Hij is verkrijgbaar in het wit, maar ook in zwart. Daarnaast wordt je volledig meegesleept in de muziek wanneer je deze subwoofer aansluit. Waarschuw vooral je buren wanneer je dit beest in huis haalt. 

Bij KEF werken ze met een innovatieve technologie. De UNI-Core-technologie is onder andere één van de technieken die ervoor zorgt dat er force-cancelling wordt toegepast in de basdrivers. Deze basdrivers worden ook nog eens aangestuurd door een speciaal vermogend versterker van klasse-D en 1000 W RMS. Dat wordt flink knallen dus op de beste manier mogelijk. 

Ben je benieuwd naar de KEF KC62 subwoofer? Kijk dan hier

Sonos Sub Gen3 Subwoofer

Wanneer we luisteren naar de recensies dan weten we het zeker. Dit is de subwoofer waarop jij hebt gewacht. Dit is dan wel één van de duurdere hier, maar dat maakt hij ook helemaal waar. Sonos zorgt altijd voor een design dat tijdloos is waardoor jij dag in dag uit ermee uit de voeten kan. Ook heeft hij een geluidskwaliteit waar je U tegen zegt. Je kan dit hele systeem van Sonos bedienen met je telefoon en dat maakt het toch nog een stuk gemakkelijker dan andere systemen op de markt. 

Deze subwoofer kan je ook makkelijk aansluiten op je televisie, en met bluetooth kan je via verschillende streamingdiensten alles afspelen. Je kan het beste geluid ervaren in een beveiligde omgeving. Want ook deze wordt constant voorzien van nieuwe software updates waardoor je niet gehackt kan worden. Wil je deze subwoofer uitbreiden met een mooie speaker set van Sonos? Dan kan dat met het grootste gemak. Zo kan je alles aansluiten wat je maar wil zonder enige problemen. 

Benieuwd naar de Sonos Sub Gen3 Subwoofer? Bekijk hem dan hier

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een subwoofer? 

Ook bij een subwoofer moet je opletten dat je geen miskoop doet. Vaak wanneer je een goedkope subwoofer haalt kom je achteraf bedrogen uit. Hij begint al snel te kraken en voor je het weet klinkt hij niet zuiver meer. Dit kan je voorkomen door goed deze lijst door te nemen voor je aanschaf. Van geluidskwaliteit tot aansluitingen en van extra opties tot de prijs. 

Geluidskwaliteit 

Een goede bass, dit is best moeilijk om goed te houden. Juist omdat een bass iets is dat je uit je speakers wil blazen zien we ook van dat deze als eerste wordt opgeblazen. Maar dit kan je voorkomen door gelijk een goede aan te schaffen. Kies daarom voor een subwoofer waarbij je de geluidskwaliteit kan instellen. Hiermee kan je ook een duidelijke max instellen waardoor hij zichzelf niet gaat opblazen wanneer je filmmuziek verkeerd staat afgesteld. Dit is vaker het geval dan je misschien op voorhand zou denken. 

Aansluitingen 

Je hebt een mooie subwoofer gekocht, en komt erachter dat geen van de aansluitingen passend is op het huidige systeem dat je hebt. Nu moet je weer terug om hem te ruilen. Om deze ellende te besparen let je goed om welke aansluitingen hij heeft en welke je huidige systeem heeft. Het kan zijn dat de subwoofer voorzien is van verschillende aansluitingen denk aan draadloos maar ook via XLR-ingangen. Het beste voor de geluidskwaliteit blijft toch een fysieke aansluiting in plaats van een draadloze. Dat is ook iets om mee te nemen in je keuze. 

Frequentiebereik 

De bass wordt bepaald door de frequentie. Dit is iets dat niet iedereen weet. Maar een frequentie wordt aangeduid in Hz. Wanneer deze heel laag is weet je dat de bass niet al het geluid zal kunnen omzetten. Dit zijn dan ook de subwoofers die als eerst worden opgeblazen. Kijk daarom goed naar een subwoofer met een hoog frequentie geluid wanneer je echt wil gaan blazen. Wanneer het frequentie geluid heel laag is trouwens kan je het echt door je hele lichaam voelen. Best eens tof om te ervaren, een ervaring als op een goed feest. 

Software 

Als je dit hele artikel hebt bekeken heb je gezien dat bij de laatste twee subwoofers in de lijst een software update van kracht is. Dit is een update die moet gebeuren om de zoveel tijd. Dit is om ervoor te zorgen dat de subwoofer altijd uitmuntend klinkt. Dit kost je helemaal geen tijd maar op basis hiervan kan je wel bepalen of je een goede subwoofer voor je neus hebt. Iets om op te letten dus. 

Design 

Helaas moeten we nog steeds constateren dat een subwoofer zeker niet de looks heeft die je zou hopen. In veel gevallen zijn het lelijke zwarte kasten die in de hoek van de woonkamer staan. Maar een goede subwoofer kan ook een mooi design hebben. Vaak zie je bij de duurder subwoofers dat ze ook hebben geïnvesteerd in het design. Zo kan je hem in de woonkamer zetten en zullen vrienden en familie zeggen: ‘wat een mooi apparaat’. Zullen ze dat op dit moment zeggen bij de huidige subwoofer die jij in de kamer hebt staan?

Achtergrond: Wat is een subwoofer en waar moet je een subwoofer plaatsen? 

Een luidspreker zo kan je een subwoofer ook wel noemen. Maar wij weten ook dat een subwoofer net even anders werkt. Zo komt er een veel lager geluid uit dan bij een gewone speaker en klinkt het ook niet wanneer jij alleen een subwoofer hebt staan. Dit heeft alles te maken met dat een subwoofer een laag geluid uit de muziek haalt. Dit zijn de frequenties. Op deze manier hoor je dus alleen het hele lage uit een subwoofer. Wanneer je dan de muziek weg haalt hoor je alleen nog heet vuurwerk ontploffen in plaats van uit elkaar knappen met alle kleuren erbij. Dat is een beetje een subwoofer in het kort. 

Je kan een subwoofer natuurlijk overal in de woonkamer plaatsen, maar het beste is om hem neer te zetten waar hij een gunstig effect heeft. Dit is in veel gevallen een hoek van de kamer en dan het liefst op de grond. Een subwoofer zorgt voor trillingen en deze zullen door trillen in de grond. Mochten buren hier trouwens last van hebben kan je er altijd voor kiezen om de subwoofer op een voetstuk te plaatsen. Dit heeft nog steeds een mooi effect.  

Conclusie

In dit artikel hebben wij je enorm veel informatie gegeven over subwoofers. Maar wij zijn zelf tot de conclusie gekomen dat er veel te veel slechte subwoofers zijn. Om ervoor te zorgen dat jij geen slechte in huis haalt moet je vooral letten op de aansluiting frequentie. Ook is het slim om dit in ogenschouw te nemen: ‘oogt hij goedkoop, dan zal de kwaliteit waarschijnlijk flink tegenvallen’.