/

Platendraaiers: Beste platendraaiers van 2023 op een rij

‘’Dj spin die platen!’’ Een plaat wordt ook we een LP genoemd. Wij gaan het vandaag in dit artikel hebben over de beste platendraaiers van 2023. Een dj wordt ook wel een platendraaier genoemd, maar in dit geval gaat het op een platenspeler of een LP-speler. Een platendraaier was vroeger natuurlijk één van de eerste manieren om muziek mee te luisteren. Zo had je de grammofoonplaten die je kon afspelen op een grammofoon. Waar de platenspeler helemaal weg zijn geweest komen ze weer helemaal terug. Want veel muziekliefhebbers zweren bij een platenspeler in plaats van een cd-speler of het luisteren via een streamingdienst. Wij zijn het wel een beetje met ze eens, dus volgen hier de beste platendraaiers van 2023. 

De 6 beste platendraaiers 

Classic Phono TT-10 platendraaier

Wil je een beetje terug in de tijd? Dan is dit de platendraaier waar jij naar opzoek bent. Zo is de Classic Phono TT-10 een platendraaier die voorzien is van een prachtig design. Maar vooral een retro-look. Hij zal dan ook goed staan in je interieur wanneer jij wat oudere meubels in huis hebt staan. Samen met een koffer wordt deze platendraaier geleverd. In totaal weegt de koffer nog niet eens 2,5 kilo. Hierdoor kan je hem makkelijk meenemen. Zo kan je zelfs plaatjes gaan draaien in bijvoorbeeld het openbaar vervoer als je zou willen. 

Misschien ben je ook niet opzoek naar gelijk het duurste van het duurste. Ook dan is dit een pracht model om mee te starten. Hij heeft een goede prijs en kwaliteitverhouding. Daarnaast ziet hij er ook nog eens heel strak uit. De keuze is wat ons betreft makkelijk gemaakt. Je kan deze platendraaier ook afspelen op verschillende snelheden. Tot wel 78 toeren. Zo zijn er LP’s die je speciaal op 78 toeren moet afspelen omdat deze voorzien zijn van de beste geluidsfragmenten. Dit is iets voor de echte luisteraar met scherpe zintuigen en goede oren. 

Benieuwd naar de Classic Phono TT-10 platendraaier? Bekijk hem dan hier

Fenton RP115 platendraaier

We gaan gelijk door naar de nummer twee op onze lijst. Ook deze komt niet toevallig op nummer twee te staan. Na goed onderzoek hebben we deze op de tweede plaats gezet omdat hij een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding waarborgt. Voor iedereen met een verschillende smaak is hij te krijgen, want je kan hem in maar liefst 6 kleuren aanschaffen. Dit zijn geen fletse of velle kleuren, maar kleuren die passen bij een platendraaier. Op deze manier kan je hem helemaal aanpassen op je interieur. Dit is een klein formaat en je kan hem daardoor gemakkelijk op een meubelstuk plaatsen die al in huis staat. Inpluggen in het stroom en je bent al klaar. 

Wat ook echt een pluspunt is in vergelijking met andere platendraaiers, hij heeft een technologische kant. Zo werkt hij niet al een oude platendraaier, maar kan je er via een USB-kabel andere muziek op afspelen. Maar je kan ook muziek vanaf de plaat digitaliseren met de Fenton RP115 platendraaier. Dit is iets wat niet bij veel platendraaiers kan, en al helemaal niet voor deze prijs. Echt een topper dus als je het ons vraagt. Ook biedt deze platendraaier een uitstekende geluidskwaliteit. Je hoeft echt geen musicus te zijn om te horen dat het geluid van een andere wereld is. 

Ben jij benieuwd naar de Fenton RP115 platendraaier? Bekijk hem dan hier

Denver VPR-190 platendraaier 

Een merk dat eigenlijk niet kon ontbreken in deze lijst is toch wel Denver. Als je opzoek bent naar degelijke apparaten voor een goede prijs dan kom je al snel uit bij Denver. Vooral op gebied van muziek en geluid weten ze altijd goed te scoren. Wij hebben deze platendraaier aan de lijst toegevoegd omdat hij een aantal unieke functies heeft. Zo heeft hij een ingebouwde radio. Wil je omschakelen naar een favoriete radiozender dan doe je dat al binnen een paar seconden. Ook hoef je andere niet lastig te vallen wanneer jij volgens deze mensen een slechte muzieksmaak hebt. Je kan namelijk een koptelefoon op deze platendraaier aansluiten. 

Zoals bij veel platendraaier is het bij deze van Denver ook mogelijk om op verschillende snelheden de muziek af te spelen. Zo kan je spelen op 33, 45 en 78 RPM, oftewel toeren. Wat een nadeel is in vergelijking met de bovenstaande: hij heeft geen ingebouwde bluetooth. Op afstand bedienen is wel mogelijk met de afstandsbediening die je erbij krijgt. Hij heeft fijne ingebouwde speakers waardoor je hem ook losstaand kan gebruiken. Een goede optie dus voor een relatief lage prijs. 

Ben jij benieuwd naar de Denver VPR-190 platendraaier? Bekijk hem dan hier

Audio Technica AT-LP120XUSBHC 

Ben jij opzoek naar een goede platendraaier om jouw beste lp’s af te spelen op de best mogelijke manier? Dan hebben wij de Audio Technica AT-LP120XUSBHC toegevoegd aan dit rijtje met platendraaiers. Technica staat bekend als één van de meest bekende platendraaier merken van de wereld. Een echt pluspunt van dit model is de anti-skating naald. Deze zorgt namelijk voor een zo hoog mogelijke geluidskwaliteit doordat de naald en de toonarm in balans blijven gedurende het afspelen van jouw favoriete plaat. 

Daarnaast wordt deze platendraaier ook wel veel gebruikt door producenten. Dit omdat je gemakkelijk hem kan aankoppelen via USB aan je computer. Hierdoor kan je bestanden makkelijk overzetten naar je pc. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je nieuwe beats wil maken. Helaas is de platendraaier niet vol-automatisch. De toonarm moet je dus handmatig omlaag en omhoog doen. 

Benieuwd naar de Audio Technica AT-LP120XUSBHC? Kijk dan hier

Fenton RP112L platendraaier

We hebben nog een Fenton in deze lijst staan en dat is niet zonder reden. Deze betaalbare platendraaier heeft net als jij voorganger een strak design. Het design is een combinatie van glas en hout wat er heel flitsend maar ook degelijk uitziet. Wanneer jij juist een vintage woonkamer hebt zal het mooi staan, maar ook in een moderne omgeving zal hij niet misstaan. Net als de anderen heeft ook deze een aantal intelligente snufjes. Zo heeft hij een bluetooth functie. Hiermee kan je andere muziek afspelen via een streamingdienst of van je telefoon. Er zit dus een ingebouwde speaker set in deze platendraaier. 

Er zit een handige autostop op deze platendraaier. Iets dat je niet bij alle platendraaiers ziet. Dit is een stop waarmee de platendraaier stopt wanneer de plaat afgelopen is. Hierdoor beschermt hij de naald tegen krassen. Ook krijg je een extra naald bij deze platendraaier, dat is een voordeel dat zeker niet bij alle platendraaiers naar voren komt. Het nadeel is wel dat je met deze platendraaier niet kan digitaliseren. Wil je dit wel doen? Dan kan je beter kiezen voor zijn broertje op de tweede plek in deze lijst. 

Benieuwd naar de Fenton RP112L platendraaier? Bekijk hem dan hier

Crosley Portfolio platendraaier 

De laatste in de lijst is zeker niet de minste. Crosley is een merk dat meerdere platendraaiers maakt. Zo hebben ze genoeg keuze en zit er altijd wel iets voor jou tussen. Van dure tot goedkope platendraaiers. Dit is een wat duurdere variant, en ook iets duurder dan de rest van deze lijst. Dit heeft alles te maken met de kwaliteit. Het uiterlijk doet je gelijk terugdenken aan oude tijden, waarin je nog danste voor de platendraaier in de woonkamer. Hij wordt ook geleverd in een koffertje waarmee je hem gemakkelijk van verplaatsen van links naar rechts en zelfs kan meenemen naar feestjes. 

De reden dat hij ook een stuk duurder is dan de rest, is door de NP5 naald. Deze levert een geluidskwaliteit voor de echte muziekliefhebbers is om van te smullen. Je kan ook deze platendraaier weer afspelen op verschillende snelheden. Hij heeft de mogelijkheid ook nog eens om bluetooth aan te sluiten. Je hebt ook de mogelijkheid om vinyl op te nemen met MP3, dat is ook nog eens heel mooi meegenomen. Kortom dit is een platendraaier die jij absoluut in huis wil hebben. Zo heeft hij alles wat het hart van een muziekliefhebber sneller laat kloppen. 

Ben jij benieuwd naar de Crosly Portfolio platendraaier? Bekijk hem dan hier.

Beste Koop Tips: Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een platendraaier? 

Je zou denken dat het aanschaffen van een platendraaier zo gedaan is. Maar echte muziekliefhebbers en kenners weten dat er enorm veel verschillende platenspelers zijn. Iedere platendraaier heeft weer zijn eigen handigheden en zeker het geluid is niet overal hetzelfde. Er zijn een aantal merken die populair zijn en waar bijna alle muziekliefhebbers voor kiezen. Van Soundmaster tot House of Marley. Maar waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf? Wij vertellen het je hier. 

Daar gaan we dan. Een goede platendraaier is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zo hebben veel muziekliefhebbers naast een goede set met speakers ook een goede platendraaier in huis. Je moet natuurlijk letten op de kosten, maar eigenlijk zijn de naalden, snelheid, extra opties nog belangrijker. 

De naald 

Een goede platendraaier werkt gewoon nog met een ouderwetse naald. Maar wist je dat je naalden in alle soorten en maten hebt. Zo heb je super fijne naalden waardoor het geluid echt geweldig klinkt, maar je hebt ook stevigere naalden die minder snel stuk gaan. Een naald moet je op de zoveel tijd vervangen en niet alle platendraaiers werken met dezelfde naalden. Kijk dus goed of jouw platendraaier werkt met een universele naald. Wanneer dit zo is heb je een fijne platendraaier te pakken. Het is vooral een stuk makkelijker in gebruik wanneer je er geen verstand van hebt. 

De snelheid

Een platendraaier beschikt vaak over de mogelijkheid om versnelt af te spelen. Wanneer dit niet zo is kan je beter verder kijken. Dit is namleijk een functie die je voor sommige platen nodig hebt. Wanneer deze er niet op zit kan je deze platen niet afspelen. Dit heeft te maken met de geluidskwaliteit en de groeven in de plaat. Een plaat bestaat uit groeven en hoe verder deze uit elkaar staan of juist hoe meer groeven erin zitten bepaald de snelheid waarmee je de plaat moet afspelen. Belangrijk dus om op te letten. 

USB 

We willen tegenwoordig iets meer dan een plaatje draaien. Je mag dus ook wel meer verwachten van een hedendaagse platendraaier. Zit er geen USB-poort op dan mis je toch wel iets. Met een USB kan je namelijk muziek vanaf je telefoon afspelen via je platenspeler. Je hebt zo helemaal geen versterker meer nodig, want je platendraaier is de versterker. Dit is een makkelijke optie, maar zit helaas niet op alle platendraaiers. 

Extra opties 

Hoeveel extra opties zitten er op een platendraaier? Belangrijk dat je niet overspoeld wordt met opties, want te veel kan ook weer niet goed zijn voor de geluidskwaliteit. Maar wat natuurlijk wel een mooie extra optie is, is het digitaliseren van je platen. Heb jij een paar bijzondere oude platen in de lijst staan dan kan je deze bij bepaalde platendraaiers digitaliseren met je USB. Zo komen ze in MP3-bestanden op je smartphone te staan. Zo kan jij de meest favoriete plaatjes altijd blijven luisteren! Hoe tof is dat!  

Prijs- kwaliteit 

Natuurlijk is het laatste of misschien wel het eerst waar je naar kijkt de prijs. Deze moet wel gelijk staan aan de kwaliteit. Wij hebben hierboven een mooie combinatie gemaakt zodat jij niet lang hoeft te zoeken of moeilijk hoeft te kiezen. Je hebt de platendraaiers met de juiste prijs in deze lijst staan. 

Wat is een platendraaier en welke verschillende soorten heb je? 

Tegenwoordig hebben we dus heel veel mogelijkheden in platendraaiers, maar wat is een platendraaier nu precies? Een platenspeler wordt dus ook wel een platenspeler genoemd, maar ook wel een LP-speler, of langspeelplaterspeler. Vroeger zelfs hadden we het over grammofoonplaten. De naald zet trillingen om in geluid dat dus van de plaat afkomstig is. De plaat zelf is voorzien van allemaal kleine groeven waar geluid uit ontstaat. Dit zijn verschillende platendraaiers op een rij: 

Handmatige platendraaier 

Wanneer we spreken over een handmatige platenspeler hebben we het over één die jij zelf moet bedienen. Deze gaan niet automatisch afspelen en je moet zelf de platen vervangen. Als deze afgelopen is moet je hem dus omdraaien en weer aanzetten en de naald op de juiste positie plaatsen. Dit moest vroeger ook en dit is dus de meest originele variant. 

Volautomatische platendraaier 

Bij deze platendraaier hoef jij niet zo veel te doen. Je hoeft alleen nog de plaat neer te leggen en op start te drukken. In sommige gevallen heeft hij zelfs de mogelijkheid om zelf de plaat om te draaien wanneer hij afgelopen is. Maar dit brengt natuurlijk wel wat extra kosten met zich mee. 

Halfautomatische platendraaier

Dit is een platendraaier waarbij je zelf toch nog wel iets moet doen. Zo moet je de naald van de plaat op de plaats zetten. Vervolgens stopt hij wel automatische en brengt hij de naald terug naar het rustpunt. 

Conclusie 

Dat was het dan. Je hebt nu enorm veel info gekregen over platendraaiers. Mocht je nu nog steeds de keuze niet kunnen maken dan geven wij je toch nog wat extra informatie. Je kan het beste kiezen voor een platendraaier die je begrijpt. Zo moet het niet te ingewikkeld ogen en moet je niet de weg kwijt zijn zodra je een plaat erop hebt gezet. Ook een iets digitale platendraaier kan best leuk zijn voor de verandering.