/

Soundplate: Beste Soundplates van 2023 op een rij

Wie gek is op films kijken of van muziek luisteren wil natuurlijk alleen het beste geluid horen. Geluid waarvan je het gevoel hebt één van de bandleden te zijn of juist de hoofdrolspeler in de film. Geluid waarvan je kippenvel krijgt en tot diep in je vezels raakt. Een soundplate aansluiten op je muziekinstallatie is de oplossing. En wij vertellen jou in deze blog welke soundplates dé beste van dit moment zijn. Lees je mee? 

Een soundplate is een lang maar smal apparaat waarmee je muziek kan versterken. Op deze manier knalt de muziek je letterlijk om je horen. 

De 6 beste Soundplates 

We hebben de 6 beste soundplates en bars van dit moment voor jou geselecteerd. 

1.     JBL Bar 9.1 – met draadloze subwoofer en afneembare speakers 

Met dit apparaat breng je een complete audio-ervaring je woonkamer binnen. Alsof je van de gang in je eigen thuis-bioscoop stapt. Je kan met dit pakket tv-kijken naar een heel ander level tillen en wat te denken van het gamen? Doordat er in deze box een ingebouwde Dolby Atmos®-systeem en DTS:X™ kun je rekenen op een ervaring die alle boekjes te buiten gaan. Doordat je er 4 luidspreakers bij krijgt gaat het geluid werkelijk waar alle kanten op. Wat zorgt voor een 3D-surround-ervaring waar je U tegen zegt. 

Een ander voordeel van dit pakket is dat er ingebouwde batterijen inzetten. Op deze manier kan je de speakers neerzetten waar je maar wilt. Je kan de speakers na 10 uur weer heel simpel bij de Soundplate neerzetten en ze worden weer opgeladen. Door de 820 Watt kun je rekenen op een meeslepend en zeer krachtig geluid. Verder heeft dit pakket alles wat je nodig hebt. Van de Soundplate tot aan de surround-luidsprekers en de draadloze subwoofer. En afstandsbediening met 2 batterijen en alle benodigde stroomsnoeren die je nodig hebt. Uiteraard zit er ook een HDMI-kabel in en een muurbeugel om de Soundplate aan te bevestigen. Ook heb je een U-vormige muurbeugel voor de luidspreker en een snelstartgids om direct van start te gaan.

Benieuwd naar de JBL Bar 9.1 Soundplate? Bekijk dit item hier.

2.     LG DSN8YG – Soundbar met subwoofer

Deze Soundplate komt inclusief subwoofer en is van het merk LG. Doordat er gebruik wordt gemaakt van de geavanceerde manier van signaalverwerking, Meridian, ervaar jij straks het geluid nog veel beter en klinkt jouw huiskamer als een breed geluidspodium. Hoe gaaf is dat! Doordat er gebruik wordt gemaakt van een 3D-geluid lijkt het net alsof je wordt omgeven door het geluid. En dat is niet alleen te gek als je muziek luistert, maar ook als je bijvoorbeeld gaat gamen of een spannende film kijkt. Dit noemen ze bij LG cinematografisch surroundgeluid. Geluid alsof je in het theater zit. Je kan deze Soundplate gemakkelijk aansluiten op je telefoon door gebruik te maken van de 3.1.2 ch-uitgang. 

LG maakt ook gebruik van knoppen waarbij je jouw Soundplate als controlecentrum kunt gebruiken. Bijvoorbeeld door andere LG-apparaten ermee te koppelen. Zoals je slimme stofzuiger, de status van de koelkast checken of de wasmachine bedienen. Door middel van WiFi en Bluetooth kan je alles gemakkelijk met elkaar verbinden. Je kan ook gebruikmaken van een dual HDMI-kabel. Een gemakkelijke installatie, plus een mooie vormgeving en uiteraard een knallend volume. Dat zijn de voordelen van deze Soundplate.

Benieuwd naar de LG DSN8YG – Soundplate met subwoofer? Bekijk dit item hier.

3.     Yamaha MusicCast BAR 400

Een Soundplate gebruik je dus voor verschillende zaken. Denk aan het onderdompelen van jezelf in het geluid van een goede film, spannende serie of juist eerder een mooi klassiek stuk. Alles waarbij je geluid kan ervaren, maakt de Soundplate het net een beetje beter. Maar deze Soundplate van Yamaha heeft nog een mooie kant. De MusicCast Bar 400 zorgt er namelijk voor dat dialogen op televisie beter te verstaan zijn. Clear Voice-standen noemen ze dat en deze brengt het geluid van de stemmen nog beter naar de voorgrond. Perfect voor mensen die bijvoorbeeld wat minder goed horen. Films, maar ook sport of nieuwsuitzendingen zijn op deze manier beter te verstaan. 

Deze Soundplate is verder ook heel clean. Wat we daarmee bedoelen ze dat er weinig tot geen extra kabels nodig zijn om ‘m te gebruiken. De draadloze subwoofer is erg makkelijk te gebruiken en je kan ‘m overal neerzetten. Wil je liever ook niet een te groot apparaat in de woonkamer hebben? Dan zit je met deze ook goed. Hij is namelijk niet te groot en kan daardoor een onopvallend plekje krijgen. Je kan ‘m ook bevestigen aan de muur en op deze manier integreren met de meubels uit je woonkamer. 

Benieuwd naar de Yamaha MusicCast BAR 400? Bekijk dit item hier.

4.    Sonos Beam (Gen 2)

Wil jij jouw entertainment naar een hoger niveau tillen? Dan kan dat gemakkelijk met deze Soundplate van Sonos. Laten we eens kijken hoe dat nu precies zit. Allereerst is deze Soundplate heel gemakkelijk in gebruik. Installeren is zo gepiept en personaliseren doe je simpel door gebruik te maken van de Sonos App. Je kan ook gemakkelijk uitbreiden door gebruik te maken van de Sonos multiroom speakers. En we hebben het natuurlijk over geluid. Ook dat is geen enkel probleem dankzij de Dolby Atmos. Hierdoor ervaar je elk geluidje, van groot naar klein, als een ware knal door het 3D geluidseffect. 

Er komen daarnaast maar liefst 5 speakers jouw kant op als je kiest voor deze Soundplate. Hier mee kun je jouw woonkamer volledig vullen. Met een geluid dat we het beste kunnen omschrijven als van hoge kwaliteit. Zelfs als je kiest voor een zachte geluiden, klinkt het nog haarscherp. Een gebalanceerde Soundplate voor alles dat te maken heeft met muziek. Van het streamen ervan, tot het luisteren van de radio of juist het luisteren van een luisterboek en wat te denken van podcasts? Of toch nog een aflevering kijken van je favoriete serie? 

Benieuwd naar de Sonos Beam (Gen 2) Soundplate? Bekijk dit item hier. 

5.    Sony HT-X8500 

Als je op zoek bent naar een Soundplate dan ben je vooral op zoek naar een manier om extra ruimtelijk geluid te creëren. De Sony HT-X8500 soundplate is een 2.1-kanaals Soundplate met ingebouwde subwoofer. Je hebt dus geen externe subwoofer wat weer scheelt in ruimte. Verder wordt er een Dolby-Atmos Technologie gehanteerd waardoor het geluid niet alleen vanaf de voorkant jouw kant op komt, maar ook via de zijkanten. Met als resultaat een zeer ruimtelijk geluid. Meer dan bij een standaard soundplate zonder externe boxen. Je sluit verder deze soundplate heel erg gemakkelijk aan door de HDMI-kabel. Heb jij nog een USB-stick nodig waarmee je jouw favoriete albums wilt afspelen? Deze soundplate heeft ook nog een USB-aansluiting hiervoor. Al kan je natuurlijk ook kiezen voor Bluetooth. 

Benieuwd naar de Sony HT-X8500 Soundplate? Bekijk dan dit item hier.

6. Samsung HW-T420/XN

Wij hebben in dit artikel de beste soundplates op een rij gezet. Maar misschien wil jij niet te veel betalen. Daarom is dit de beste voor de kleinere portemonnee. Zo is deze soundplate van Samsung maar 99,-, dit is inclusief een extra subwoofer. De Samsung HW-T420/XN staat dan ook bekend om zijn diepe bas waarmee je de hele kamer kan vullen met geluid. Helaas is hij niet te koppelen via wifi aan je smartphone. Maar wel kan je hem koppelen doormiddel van een Google Chrome of met bluetooth. 

Het geluid van je televisie is vaak niet om aan te horen. Deze soundplate brengt daar compleet verandering in. Hij is in totaal bijna een meter breed. Kijk dus goed hoelang jouw tv is voor het optimale design. De soundplate van Samsung is extreem laag waardoor hij bijna niet opvalt. Ook kan je hem direct onder je tv bevestigen waardoor het lijkt alsof ze bij elkaar horen. 

Beste Koop Tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een soundplate?

Het aanschaffen van een soundplate is vaak zo geregeld. Online via bij een webshop bijvoorbeeld of direct in een winkel. Maar waar moet je nu eigenlijk opletten als je er eentje gaat aanschaffen?

Voor je gaat beginnen met winkel is het goed om eens na te denken over wat je precies wilt. Er zijn namelijk soundplates in alle verschillende prijsklassen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een soundplate van 100 euro. Maar ze zijn er ook van 1.000 euro. En dan natuurlijk nog een hoop in de middenklasse, zo rondde 300 euro. Een soundplate van 1.000 euro hoeft niet altijd de beste voor jou te zijn en eentje van 100 euro niet altijd slecht. Alles is afhankelijk van wat jij nodig hebt voor jouw woonkamer en wat je wensen zijn natuurlijk. 

Verbinden 

Allereerst is het goed om te letten op welke aansluiting je op jouw huidige televisie hebt. Vaak heb je namelijk een HDMI-ingang nodig met ARC aansluiting. Het kan ook zijn dat je een televisie hebt met een 3.5 mm jack aansluiting. Goed om even te checken dus.

Vervolgens wil je ook letten op de manier van verbinden. Je kan dus een aansluiting doen door middel van een kabel. Maar je kan steeds vaker ook kiezen voor een verbinding met bijvoorbeeld Bluetooth. Al is het wel zo dat er wordt gezegd dat dit niet goed zou zijn voor het geluid. Er treedt dan geluidsverlies op en dat wil je natuurlijk liever niet. Direct door middel van een kabel zou dan beter werken. 

Opstelling 

Wat is de opstelling van jouw huis? Als je namelijk recht voor de televisie zit, kan het zijn dat alleen een soundplate meer dan genoeg is. Als je meer schuin tegenover de televisie zit dan kan het ook prettig zijn om nog extra boxen erbij te halen. In sommige gevallen zitten deze er, net zoals de subwoofer, direct bij. 

Geluidskwaliteit 

Als je op zoek gaat naar een nieuwe soundplate voor bij jou in huis dan is het ook goed om bij jezelf te raden te gaan wat je verwacht op het gebied van de geluidskwaliteit. Als je namelijk het optimale eruit wil halen en daar ook een goed oor voor hebt, dan is het goed om eens te kijken naar een soundplate op basis van surround geluid en hi-res radio. Je kan het geluid dan ook altijd nog verbeteren met een externe subwoofer of extra speakers. 

Het is dus vooral belangrijk dat jij voor jezelf helder hebt wat je nodig hebt voor in jouw woonkamer of slaapkamer. Alles dat extra is, merk je ook direct aan de prijs. Als je dat belangrijk vindt is het goed om hier ook in te investeren. Als je dat niet doet is de kans groot dat je teleurgesteld gaat zijn over de soundplate. Nu zijn er natuurlijk ook mensen die niet zo’n verfijnd gehoor hebben, maar liever meer kracht achter de muziek wilt creëren. Dan hoef je niet direct ervoor te zorgen dat je direct de duurste soundplate bij jou in de woonkamer haalt. Goed afwegen en bekijken dus! Op deze manier zorg je ervoor dat je niet snel teleurgesteld raakt over jouw nieuwe aankoop. De mogelijkheden lopen uiteen van een simpele soundplate tot een compleet geluidssysteem waarbij het lijkt alsof je in de nieuwste bioscoop stapt! 

Wat is een Soundplate en welke verschillende soorten heb je?

Doordat de televisies steeds platter werden, kwam er steeds minder ruimte voor de ingebouwde speakers. Terwijl juist die speakers zorgen voor het gewenste geluidseffect en de kracht van bijvoorbeeld veel films en series. Een soundplate is dus een soort luidsprekerbalk waardoor je beter muziek en geluid creëert in jouw woonkamer of slaapkamer. Je kan vaak dit apparaat gemakkelijk aansluiten door middel van een HDMI-kabel aan de televisie, maar ze zijn steeds vaker ook draadloos. 

Er zijn verschillende soorten soundplates. Dit komt enerzijds doordat er in korte tijd veel verschillende soorten zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een soundplate of een soundbase. Dit is een soundplate dat eruitziet als een stevig en plat luidsprekerkastje. Je hebt er dan ook een subwoofer bij nodig, zodat het geluid nog groter wordt. Veel van deze Soundplates bestaan dus uit meerdere delen. Een subwoofer, externe speakers voor een 3D-geluid en dan de soundplate. Maar tegenwoordig vind je dit alles ook in één platte soundplate die dan wel vaak iets groter is. Je kan ‘m dan onder de televisie hangen of neerzetten op het televisiemeubel. Op deze manier creëer je dus meer geluid. Doordat alles met elkaar is verbonden heb je vandaag de dag ook steeds meer draadloze soundplate. Waardoor je niet meerdere stopcontacten direct kwijt bent. Want je wil niet bij een minimalistische televisie nog een heleboel andere apparaten kwijt moeten, toch? 

Conclusie

Zoals je kunt lezen is een soundplate een mooi apparaat om toe te voegen aan jouw televisiehoek. Niet alleen om films en series nog spannender te maken, maar ook om meer te kunnen genieten van podcasts, muziek of een luisterboek. Het is goed om te kijken wat je nodig hebt. De keuze is tenslotte reuze. Zo kan je kiezen voor een all-in-one soundplate, of een set met meerdere boxen voor een 3D-effect.